Menü
Testületi ülések
Fotógaléria
2018 Hulladéknaptár
Ma 2019. november 15., péntek, Albert és Lipót napja van. Holnap Ödön napja lesz.

postheadericon Településünkről

Facebook

 

 

Tiszapalkonya Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén található a Tisza jobbpartján, a 35. sz. főút mellett Tiszaújváros közvetlen szomszédságában,40 km-re esik Miskolctól, a megye székhelyétől. Településünk  Budapestet-Fűzesabonyt-Polgárt összekötő M3-as autópályáról a hejőkürti leágazásnál lehajtva is megközelíthető.TISZAPALKONYA TÖRTÉNELME

A település alapítása első írásos említése visszavezethető az Árpád korig. A honfoglalás után, mint a Borsodi vár tartozéka hamar létrejön a település, melyet a tatárok 1241-ben elpusztítanak. Az újjáépült községet 1295-ben az Ákos nemzetségbeli Ernye bán szerezte meg birtokként, de szinte azonnal tovább is adta. Több birtokváltás után 1449-ben már a teljes palkonyai birtok a hozzátartozó Tiszával az egri káptalan tulajdonába került.
A török időkben Palkonya hajdúvárosi kiváltságokat élvezett és adót sem kellett fizetnie. A török támadások ellen védelmét katonaság és földsáncok biztosították. 1661-ben a pogányok felégették, pusztává tették a falut. A háborúk, hadátvonulások nem érintik a községet, mégis árvizek miatt minimális népesség maradt a 18. sz. elejére. Vegyes lakossággal telepítik újra.
A folyó szabályozása előtt a település a Tisza árterében feküdt és jelentős mocsárvilág vette körül. Áradáskor nemcsak határmenti területek kerültek víz alá, hanem gyakori volt az épületek sérülése is.
A község lakossága az 1950-es, 1960-as évekig Tiszaújváros ipartelepítése -Tiszai Erőmű, Tiszai Vegyi Kombinát, TIFO- előtt főleg mezőgazdasági tevékenységből élt. A gyárak felépítése után az ipari üzemekben vállaltak munkát az emberek.
A település fejlődik, az Önkormányzat 50 férőhelyes óvodát, általános iskolát, napközi otthont tart fenn. A háziorvosi és védőnői szolgálat, a fiókpatika helyben biztosítja a betegellátást. A közművelődés színtere a könyvtár és a Művelődési Ház.
Körszerű a közvilágítás. A település arculatát jelentősen meghatározó szépen felújított Római Katolikus és Műemlék jellegű Református templom 1998 augusztus  20-ától díszkivilágítást kapott.
 Mini Ipari Parkot alakított ki az Önkormányzat, amely azóta már megtelt, az itt telephelyet létesített vállalkozások bekapcsolódtak a település életébe és jelentős helyi bevételhez juttatják Tiszapalkonyát. 2008-ban kezdődött, s településünk életében joggal nevezhető mérföldkőnek a Pannonmill Malomipari Zrt. több mint 4 milliárd forint volumenű beruházásának előkészítése.
Az új korszerű, a jelenleg 300 tonna napi kapacitású, zöld mezős beruházásban épült malmot 2011-ben adták át. Az itt készült liszt messze, országhatárainkon túlra is elviszi Tiszapalkonya hírét. A malom ide települését máris pozitívan tapasztaljuk. Hiszen a környék egyik legnagyobb vállalkozása, törvényi kötelezettségén túl egyéb támogatásokkal is segíti Tiszapalkonya életét.
Az Önkormányzat bízik abban, hogy településünk földrajzi adottságainál fogva fontos szerepet tölthet be a jövőben a térség fejlődésében.

 


TÁJHÁZ

2011-ben került felújításra a település szívében lévő nagyon régi parasztház jellegű épület. A kialakított Tájházban kapott helyet a településünk múltját bemutató Helytörténeti kiállítás.REFORMÁTUS  TEMPLOM


Tiszapalkonya Református temploma műemlék jellegű.
A XVI.-XVII.sz-ban Palkonya tisztán református lakosságú volt. Kőtemploma is lehetett, mivel az első írásos feljegyzések szerint 1697-ben fából építettek templomot, miután a kőtemplom „a Tiszához dűlött”. Ez a fatemplom állt 1785 november 1.-ig. Mind,a kő  mind a fatemplom a Tisza jelenlegi folyásmedre helyén állott. Az új templom 1787 november 2.-re készült el, már a mai helyén. Többszöri tatarozás után ehhez az épülethez 1851-ben kezdtek tornyot építeni, mely 1853-ban lett kész. Ma is ez képezi templomunk tornyát. 1858-ban végképp tönkrement az 1787-ben épített templom. Mivel javítani nem lehetett, az furcsa helyzet állt elő,hogy megmaradt a nemrég épített torony, s mellőle elbontották a rozoga templomot. Úgy készült el a toronyhoz az új templom, mint gomhoz a kabát. 1861-ben szentelték fel és ma is eredeti formájában áll.
2011-ben Európai Unios forrást is felhasználva, vidékfejlesztés program keretébe megtörtént a templom felújítása.RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM


1292-ben Palkonyai Detricius és egyéb köznemesek mellett az egri Káptalan is birtokos volt. Szent Bertalanról nevezett kőtemploma 1323 körül épült. 1696-ban templomának csak romjai találhatók, elpusztult maga a község is. 1712-ben kezdődik meg újra népisítése. 1717-ben a leégett Polgár lakóinak egy része ide települt át. 1746-ban mintegy 300 református és egyetlen katolikus személy lakott Palkonyán. A következő évben betelepedett katolikusok előbb Polgárhoz, majd 1775-től Sajószögedhez tartoztak filiaként. 1781-ben a Tisza partján nyerstéglából felépítettek maguknak egy   kis hevenyészett kápolnát egy oltárral, melléje haranglábat állítottak.
Eszterházy püspök 1781-ben visszaállította a plébániát, bevezette az első plébánost, Janovitzky Jánost. Filiák lettek Oszlár és Szederkény. 1816-ban a kerületi gyűlésen szóvá tették a palkonyai kápolna dezolált állapotát, azt, hogy szűk, alacsony, nedves, közel van az összedűléshez. 1819-ben az érsek felhívta a káptalani kegyurat, hogy sürgősen hozza rendbe a kápolnát. A Káptalan a javítgatás helyett érdemibb megoldás mellett döntött. Tájer György nagyprépost magára vállalta egy új templom felépítésének költségeit. Az alapkövet 1822 szeptemberében lerakták. A templomot egy éven belül felépítették, s 1823 október 5-én megáldották Szent István király tiszteletére. Napjainkban valósult meg a Plébánia épületének felújítása.
TURIZMUS

A kirándulóknak, a pihenni vágyóknak, a vízi sportot, a horgászatot kedvelőknek a Tisza folyónk nyújthat kellemes kikapcsolódást. Megépült 4,2 km aszfalt burkolatú kerékpárút a község belterületén, a Tisza-gáton, amely alkalmas különböző szabadidős sport-tevékenységek végzésére (kerékpározás, futás, görkorcsolyázás stb).
 

 
Borsod Volán menetrend

Érvényes 2014. szeptember 1-től

Klikk a képre

Hasznos oldalak

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0930 pályázat

Részletekért kattintson ide.