Menü
Testületi ülések
2018 Hulladéknaptár
Ma 2019. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

postheadericon Az új Tájházról...

Facebook

Alább olvashatják Polgármester Úrnak az október 21-én mondott felújított Tájházat és a benne kialakított Helytörténeti gyűjtemény megnyitó beszédét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Diákok

Engedjék meg, engedjétek meg, hogy az 1956. október 23-ai ünnep hangulatát, méltóságát kihasználva, ezen alkalommal összekötve szóljak pár gondolatot az elmúlt időszakban kialakított Tájházról, s ebben a Tájházban kiállított Helytörténeti gyűjteményről.
A Tiszapalkonyaiak, az Idősek Klubjának régi vágya teljesül a mai napon, amikor is településünk régi-új kiállítással gazdagodik. Régi-új kiállításról beszélek, hiszen a mai napon átadásra kerülő Tájházban helyet kapó Helytörténeti kiállítás már korábban is megtekinthető volt, éppen itt a Művelődési Ház falai között. Aztán a Szolgálati lakásba került át, közben megkopott. A megmaradt képekhez, bútorokhoz, a különböző foglalkozások munkaeszközeihez gyűjteni kellett még sok-sok mindent.

 

Miért is fontos egy ilyen kiállítás?!
Régi és igaz megállapítás, hogy egy településnek vagy egy népnek nincs jövője, ha a múltját nem ismeri. Én úgy gondolom, hogy akkor lehetünk sikeresek, kiegyensúlyozottak, ha életünk bármely fázisában tudunk, képesek vagyunk a jövőbe tekinteni vannak terveink. De akkor lehetünk igazán sikeresek, ha biztos lábakon állunk, amit a múltunk teremt, teremthet meg!
A most kialakított Tájház egy nagyon régi épület településünk szívében. Voltak olyan elgondolások is, amik alapján bontásra volt ítélve. Én úgy gondolom, hogy felújításával, Tájházzá alakításával a lehető legjobb megoldás született. S ez által a Helytörténeti kiállítás a helyére kerülhet.
Ezen üggyel kapcsolatban is fontos kihangsúlyoznom az összefogás erejét. Köszönet mindenkinek, aki közösségi, kétkezi munkájával, vagy anyagilag segítette a közösségi cél megvalósulását.
Mindenképpen szeretném név szerint megemlíteni Seres Gyula bátyámat, aki agilitásával, a folyamat irányításával sokat tett ez ügyben. S ezzel önmaga is nagyban hozzá járult ahhoz, hogy több éves vágya, akarata mára megérett. Icsu Sándor a közmunkások szervezésével, s saját maga munkájával járult hozzá a Tájház kialakításához. Szabó Ferenc volt igazgató úr a Helytörténeti kiállítás korábbi összegyűjtésében, rendezgetésében tett munkáját szeretném külön megköszönni. Köszönet és dicséret illeti meg az Idősek Klubjának tagjait, akik önzetlen segítségükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kiállítás a megfelelő helyére kerülhessen.
Az Önkormányzatunk is lehetőségeihez mérten segítette, támogatta az ügyet. A felújításhoz szükséges anyagok jelentős részét az Önkormányzat állta, illetőleg a közmunkaprogram keretében értékteremtő munka valósult meg. Ez a közösségi ügy is igazolja, hogy Tiszapalkonyán a közmunka nemcsak fűnyírásból áll. Mint ahogy minden épületre igaz, így a Tájházra is, hogy az elkövetkezőkben is lesz ok a szépítgetésére. Az első és egyben nagy kezdőlépést közösen megtettük. Bíztatok mindenkit arra, hogy felajánlásával gazdagítsa a gyűjteményt. Ezzel a Tájházat és a benne kiállított Helytörténeti gyűjteményt megnyitom. S szeretettel várok és hívok mindenkit, tekintsük meg közösen a kiállítást.

Az átadás képei megtekinthetők a galériában >>

 
Borsod Volán menetrend

Érvényes 2014. szeptember 1-től

Klikk a képre

Hasznos oldalak

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0930 pályázat

Részletekért kattintson ide.