Menü
Testületi ülések
Fotógaléria
2018 Hulladéknaptár
Ma 2019. június 19., szerda, Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.

postheadericon Az új Tájházról...

Facebook

Alább olvashatják Polgármester Úrnak az október 21-én mondott felújított Tájházat és a benne kialakított Helytörténeti gyűjtemény megnyitó beszédét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Diákok

Engedjék meg, engedjétek meg, hogy az 1956. október 23-ai ünnep hangulatát, méltóságát kihasználva, ezen alkalommal összekötve szóljak pár gondolatot az elmúlt időszakban kialakított Tájházról, s ebben a Tájházban kiállított Helytörténeti gyűjteményről.
A Tiszapalkonyaiak, az Idősek Klubjának régi vágya teljesül a mai napon, amikor is településünk régi-új kiállítással gazdagodik. Régi-új kiállításról beszélek, hiszen a mai napon átadásra kerülő Tájházban helyet kapó Helytörténeti kiállítás már korábban is megtekinthető volt, éppen itt a Művelődési Ház falai között. Aztán a Szolgálati lakásba került át, közben megkopott. A megmaradt képekhez, bútorokhoz, a különböző foglalkozások munkaeszközeihez gyűjteni kellett még sok-sok mindent.

 

Miért is fontos egy ilyen kiállítás?!
Régi és igaz megállapítás, hogy egy településnek vagy egy népnek nincs jövője, ha a múltját nem ismeri. Én úgy gondolom, hogy akkor lehetünk sikeresek, kiegyensúlyozottak, ha életünk bármely fázisában tudunk, képesek vagyunk a jövőbe tekinteni vannak terveink. De akkor lehetünk igazán sikeresek, ha biztos lábakon állunk, amit a múltunk teremt, teremthet meg!
A most kialakított Tájház egy nagyon régi épület településünk szívében. Voltak olyan elgondolások is, amik alapján bontásra volt ítélve. Én úgy gondolom, hogy felújításával, Tájházzá alakításával a lehető legjobb megoldás született. S ez által a Helytörténeti kiállítás a helyére kerülhet.
Ezen üggyel kapcsolatban is fontos kihangsúlyoznom az összefogás erejét. Köszönet mindenkinek, aki közösségi, kétkezi munkájával, vagy anyagilag segítette a közösségi cél megvalósulását.
Mindenképpen szeretném név szerint megemlíteni Seres Gyula bátyámat, aki agilitásával, a folyamat irányításával sokat tett ez ügyben. S ezzel önmaga is nagyban hozzá járult ahhoz, hogy több éves vágya, akarata mára megérett. Icsu Sándor a közmunkások szervezésével, s saját maga munkájával járult hozzá a Tájház kialakításához. Szabó Ferenc volt igazgató úr a Helytörténeti kiállítás korábbi összegyűjtésében, rendezgetésében tett munkáját szeretném külön megköszönni. Köszönet és dicséret illeti meg az Idősek Klubjának tagjait, akik önzetlen segítségükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kiállítás a megfelelő helyére kerülhessen.
Az Önkormányzatunk is lehetőségeihez mérten segítette, támogatta az ügyet. A felújításhoz szükséges anyagok jelentős részét az Önkormányzat állta, illetőleg a közmunkaprogram keretében értékteremtő munka valósult meg. Ez a közösségi ügy is igazolja, hogy Tiszapalkonyán a közmunka nemcsak fűnyírásból áll. Mint ahogy minden épületre igaz, így a Tájházra is, hogy az elkövetkezőkben is lesz ok a szépítgetésére. Az első és egyben nagy kezdőlépést közösen megtettük. Bíztatok mindenkit arra, hogy felajánlásával gazdagítsa a gyűjteményt. Ezzel a Tájházat és a benne kiállított Helytörténeti gyűjteményt megnyitom. S szeretettel várok és hívok mindenkit, tekintsük meg közösen a kiállítást.

Az átadás képei megtekinthetők a galériában >>

 
Borsod Volán menetrend

Érvényes 2014. szeptember 1-től

Klikk a képre

Hasznos oldalak

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0930 pályázat

Részletekért kattintson ide.